Com triar un matalàs: tot el que has de saber

Sabies que al llarg de la teva vida et passaràs aproximadament un terç dormint?

Els diners que et gastis és important, però encara ho és més triar bé i comprar el que necessites, i et puc assegurar que hi ha factors més importants que el preu. Vols saber quines? Comencem amb els 5 punts imprescindibles per fer una bona elecció.

Què matalàs comprar segons el pes i l’estatura?
Si ets gran, necessitaràs un matalàs més ferm que t’ofereixi una subjecció uniforme i eviti l’efecte de barca. Per contra, les persones més lleugeres necessiten un matalàs més flexible que reparteixi bé el pes.
Pel que fa a les mesures, el matalàs hauria de ser, almenys, 10 cm més llarg que el que mesuris. 
Per l’ample, el recomanable seria un llit entre 90 i 110 cm si vas a dormir sol i entre 150 i 160 per a llits de matrimoni.

¿Dorms sol o acompanyat?
Si dorms en parella, agrairàs un matalàs que absorbeixi bé el moviment, de manera que no et molestin els canvis de postura de l’altra persona. Els que millor ho aconsegueixen són els de viscoelàstica, làtex i molles ensacades.

¿En què postura sols dormir?
Si dorms cap per amunt, et convé un matalàs més aviat dur per evitar males postures de la columna vertebral, especialment a nivell cervical (clatell) i lumbar (base de la columna).
Si dorms de costat, necessitaràs un matalàs de duresa intermèdia, que s’adapti a la forma dels teus malucs i espatlles.
Si dorms cap per avall et vindria bé un matalàs més aviat tou per evitar males postures a la zona del coll i no forçar massa la torsió de la columna.

¿Et mous molt?
Si durant la nit et mous molt, llavors necessitaràs un matalàs més ben ferma que et permeti moure’t sense esforç. No obstant això, alguna cosa massa dur, com un futon, tampoc serà adequat, ja que podria provocar-te mals gestos en canviar de postura.
A més, et caldrà que sigui un matalàs que s’adapti bastant, ja que dormiràs en diverses postures diferents al llarg de la nit.
En canvi, si et mous poc, l’elecció del material i la duresa es regirà principalment per la postura en què sols dormir.

Ets frioler o calorós?
La transpirabilitat del matalàs ve donada pels materials que el componen. Si permeten que passi millor l’aire, el vapor que genera el teu cos es dissipa més fàcilment, de manera que s’acumula menys calor.
Si ets dels que es destapa amb freqüència per les nits o vius en un lloc amb estius calorosos, possiblement t’interessin els matalassos de molls, que són els que ofereixen més transpirabilitat i són més frescos.